Blogg Datadrevet markedsføring

Dette lærte vi på seminaret "Effekten av datadrevet markedsføring"

|

På frokostseminaret «Effekten av datadrevet markedsføring» fortalte blant andre DNB og Vipps om hvordan de har lykkes med å utnytte kundeinnsikt.

De største utfordringene

ANFO presenterte de største utfordringene vi står overfor – det som hindrer oss fra å utnytte mulighetene som ligger i kundedata.

Annonsører vet ofte ikke hvordan de best utnytter sine kundedata, eller hvordan nå fram med et personifisert budskap – til flest mulig, og heller ikke hvordan vi best måler effekt. Det ble en tydelig vekker for de mer enn 150 frammøtte på seminaret «Effekten av datadrevet markedsføring», arrangert av Bisnode.


Arne Rosness, Bisnode: – Hvem er menneskene bak «cookisene»?

– Utfordringen er å se menneskene bak analysene og mekanismene, eller «cookisene». Ser vi et tydelig mønster i surfehistorikken, eller er den bare rar og irrelevant, åpnet Arne Rosness, ekspert på datakvalitet i Bisnode.

Han introduserte foredragsholdere som delte nyttige tips om hvordan de lykkes med datadrevet markedsføring.

Maria Nørgaard, Effekten av datadrevet markedsføring

Maria Nørgaard, DNB: – Data i seg selv løser ingenting

– Det eneste vi kan si med sikkerhet, er at data i seg selv løser ingenting, sa Maria Nørgaard, informasjonsarkitekt i DNB. Stillingstittelen beskriver hennes viktigste oppgave, å sortere og definere hvilke data som er nødvendig for å kommunisere best mulig til kundene.

Les også: Ser du potensialet i dine Master Data?

I DNB er kompetanse om datadrevet markedsføring blitt en del av alles hverdag. Nørgaard anbefalte tre tydelige steg inn i en god prosess med forvaltning av kundeinnsikt:

Hva vet du om kundene dine og hvordan bruker du det?

  1. Start med å få kontroll på hva du har – avmystifiser «data» og sett kunnskapen i system.
  2. Sikre god datakvalitet – sørg for at informasjonen er oppdatert og samlet.
  3. Gjør det mulig å bruke innsikten – kundedata er bare verdifulle om vi tar dem i bruk. Tør å eksperimentere, selv om det er en risiko for feilmargin.

Hanne Norstrøm Ness. Effekten av datadrevet markedsføring

Hanne Norstrøm-Ness, Vipps: – Helt avhengig av en sterk kultur

"Smarttenkt" med Vipps er navnet på bedriftskulturen som legger livsgrunnlaget for Vipps.

– Det handler om å legge innsikt til grunn for løsningen du skal utvikle, og ikke bestemme den tekniske løsningen først og deretter «krydre litt» med kundeinnsikt til slutt, når løsningen er ferdig, illustrerte Hanne Norstrøm-Ness, markedsdirektør i Vipps.

Vipps sin visjon og leveregel

«Jeg elsker innsikt – fra trender, tall og folk.» Slik starter visjonen og leveregelen, som alle i Vipps har et forhold til. «Medlytt» er bare én av mange metoder som brukes på kundeservice i Vipps, som gir kunnskap om brukeropplevelse og kundenes behov og erfaringer.

– Skal være befriende enkelt

– Vårt mål er at Vipps skal være befriende enkelt, understreker markedsdirektøren.

«Medlytt» brukes til å lytte til folk på gata og samle erfaringer fra kunder. Her deles innspill og utfordringer. Alle produktsjefene besøker «lytteveggen» en gang i måneden. Evnen til å fange opp viktig kundeinnsikt gjorde sitt til at Vipps ble kåret til «Årets mest anbefalte merkevare i 2018» og har en merkevarekjennskap på 99 prosent (!).

– Vi er avhengig av en sterk kultur. Skal du lage den beste merkevaren, så må du ha den mest spennende arbeidsplassen, bekrefter Norstrøm-Ness.

Håvard Bakken, Effekten av datadrevet markedsføring

Håvard Bakken, ANFO: – Blir det «too much»?

Håvard Bakken i ANFO stilte spørsmålet om det kan bli for mye målretting. Han utfordret de fremmøtte annonsørene til å tenke over hvilke tall som teller.

– Er målretting blitt viktigere enn relevans? Spurte Bakken, med påstanden om at data bidrar til å bekjempe kreativitet. Har vi med oss tanken på god kundeopplevelse?

– Sørg for at du ikke kommer på avveie, anbefalte Håvard Bakken i ANFO, og viste til ANFO-rapporten om brukernes opplevelse av målrettet markedsføring.

Toralf Waaktar Slokvik, Effekten av datadrevet markedsføring

Toralf Waaktaar-Slokvik, Oculos OMG: – Kundedata er en markedsførers superkrefter

Toralf Waaktaar-Slokvik, Chief Operating Officer i det sammenslåtte selskapet Oculos OMG, anbefaler å bli venn med både kundedata og GDPR.

Han viste hvordan kommunikasjonsbyrået bruker enkle datasett for å bli bedre kjent med kundens kunder. Oppdaterte kundedata får de levert gjennom partnerskap med Bisnode. Dataspesialist Waaktaar-Slokvik mener kundeinnsikten er en viktig del av byråbriefen.
– Slik kan vi som byrå hjelpe til med å sikre presis og kundedatadrevet kommunikasjon.

Arne Rosness. Effekten av datadrevet markedsføring

Bisnode takker for godt oppmøte og en kompetanserik formiddag på Høyres Hus

– Vi opplever at de som kom hit i dag fikk en god sammensetning av både utfordringer og trender, og praktiske eksempler. Vi håper alle fikk med seg noen nyttige tips, sier Arne Rosness i Bisnode.

Bli mer datadrevet?

Vi kan hjelpe deg å komme i gang med datastrategien. Fyll inn skjemaet, så tar vi kontakt for å snakke om hvilke utfordringer og muligheter du har.

Les mer om Personvern

Motta siste nytt