Blogg Datadrevet markedsføring

Mer effektiv markedsføring med riktig bruk av data

|

I Den store annonsørrapporten fra 2019, gjennomført av ANFO, kommer det frem at stadig flere annonsører opplever det som utfordrende å måle effekt. Samtidig sitter de på mer data enn noen gang. Hvorfor er det så vanskelig å få ønsket informasjon ut av disse dataene?

For annonsører og markedssjefer er det helt avgjørende at kampanjene de betaler store summer for, også gir noe tilbake. De må treffe riktige målgrupper, de må levere riktig budskap og de må innfri oppgaven de er ment å gjennomføre.

Enten sluttmålet er merkevarebygging, salg, eller en kombinasjon av begge deler, vet du ikke om den enkelte kampanjen har vært en suksess før du har data som bekrefter nettopp det.

Med utgangspunkt i annonsørrapporten, vet vi at hele 88 prosent av annonsørene synes det er utfordrende å måle effekt på tvers av kanalene. Når 46 prosent svarer at de i tillegg «har nærmest gitt opp å isolere effekten av de ulike markedstiltakene», er det et tegn på at det går av mange skudd i blinde hva gjelder markedsføringsaktiviteter.

Så hva gjør vi når vi sitter med en haug data, og ikke klarer å koke dette ned til noe fornuftig om effekt, og penger inn og penger ut?

Slik optimaliserer du markedstiltakene

– For markedssjefer tror jeg evnen til å samle inn så mye relevant kundedata som mulig fremdeles bør stå øverst på prioriteringslista. Forståelse for, og analyse av, kundesegmentene, diverse målgrupper og hva som interesserer disse står helt sentralt for å skape bedre resultater, sier kommunikasjonssjef i Bisnode Norge, Liv Anne Holst.

Kommunikasjonssjefen mener det å holde seg oppdatert er blant de aller største utfordringene en moderne markedssjef sitter med i dag. Markedsføring er et raskt voksende fag som aldri slutter å utvikle seg, men evnen til å bruke dataene man sitter på til bedriftens fordel, vil være minst like viktig i fremtiden.

– Forståelsen av data, og evnen til å kunne bruke denne, er avgjørende for å sikre effektive og optimaliserte markedstiltak. I Bisnode opplever vi at mange sliter med å forvalte og optimalisere bruk av interne og eksterne kundedata. Dette ender ofte med mindre lojale kunder, mindre mersalg og mindre nysalg.

– Når du først har en oppdatert og fersk kundedatabase, er det mye lettere å sette fokus, analysere og utarbeide veldefinerte målgrupper. Først da kan du utarbeide treffende innhold og gode aktiviteter som gir ønsket avkastning, sier Holst, og trekker frem noen kjøreregler for å optimalisere markedstiltakene:

  • Gjennomfør en kvalitetssjekk av data og dataflyt i din virksomhet.
  • Finn ut hva du trenger å vite om kundene dine.
  • Finn ut hvilken informasjon og hvilken flyt som skal til for å løse utfordringene i din virksomhet.
  • Få oversikt over hvordan data og innsikt kan øke avkastningen eller «booste» salget ditt.
  • Snakk med ressurser som er gode på data.
  • Kvalitetssikre og oppdater dataen din løpende.

Sett ting i system og oppsøk hjelp om nødvendig

Kun syv prosent av annonsørene som deltok i undersøkelsen sier de har implementert analyser som forutsier kundeadferd og effekt av markedsinnsatser. Da er det ikke vanskelig å forstå hvorfor mange opplever at markedstiltakene de gjennomfører ikke skaper effekt.

– Mange føler seg nok litt paralyserte av all denne dataen og synes det er vanskelig å komme i gang. Det er ofte fragmenterte og uoversiktlige landskap med mange siloer. Spesielt i større virksomheter, sier Holst.

Hun mener det er viktig å systematisere ting, og starte i det små, for å få oversikt.

– Finn ut hva som er dine største utfordringer, hva du trenger å vite og hvordan du skal komme deg videre for å skape bedre resultater i din virksomhet, sier kommunikasjonssjefen.

Skulle du likevel føle at du ikke kommer i gang, eller makter å få oversikt over alle dataene, er det ingen skam å oppsøke hjelp.

– Vi ser at stadig flere trenger vår hjelp til å håndtere sine kundedata. Da bidrar vi både til å håndtere dataene, og til å bruke dem mest mulig effektivt i virksomhetens markedsføring, sier Holst.

Bli mer datadrevet?

Vi kan hjelpe deg å komme i gang med datastrategien. Fyll inn skjemaet, så tar vi kontakt for å snakke om hvilke utfordringer og muligheter du har.

Les mer om Personvern

Motta siste nytt