Blogg Datadrevet markedsføring

Datakvalitet er helt avgjørende for å skape gode kundeopplevelser

|

For et år siden utvidet bilkonsernet Mobile samarbeidet med Bisnode, og tok i bruk den nye API-løsningen Bisnode Consumer Inteligence (BCI). Nå høster de resultater av samarbeidet, og opplever både bedre kontroll på sine data og forbedret datakvalitet.

– Jeg skulle nesten ønske jeg ikke gjorde det intervjuet her, for denne API-løsningen er så bra og effektiv for oss at jeg egentlig ikke vil at konkurrentene våre skal bli klar over den, sier IT-driftsansvarlig i Mobile, Vidar Magistad.

API-løsningen Magistad snakker om er tjenesten «Bisnode Consumer Intelligence» (BCI) som er utviklet av Bisnode. Tjenesten gir deg tilgang til unike kundedata i sanntid, om forbrukere i hele Europa.

– Når det jobbes med store mengder data i et kundeperspektiv er målet å skape én etablert sannhet, slik at du kan ta gode beslutninger basert på kvalitetsdata. I denne sammenheng er BCI et uvurderlig ledd, som bidrar til å berike eksisterende datagrunnlag, sier Senior Solution Manager & Sales Developer i Bisnode Norge, Majid Malik.

Tips: Les mer om Bisnode Consumer Intelligence (BCI)

Shit in – Shit out

Malik har vært ansvarlig for samarbeidet med Mobile de siste to årene, og sammen har de gjort store fremskritt når det gjelder bruk av data.

– Med BCI-løsningen får Mobile oppdatert informasjon om eksisterende og nye kunder, noe som gjør at de aldri går glipp av relevante opplysninger og endringer. Dette kan for eksempel være at en kunde bytter bostedsadresse, eller at man har et kundeforhold til flere avdelinger. Uten denne verdifulle informasjonen ville det vært langt vanskeligere å være relevante og presise i kommunikasjonen mot kundene.

Det sier Majid Malik, og trekker frem et flittig brukt begrep i diskusjoner rundt datakvalitet: 

– «Shit in – Shit out». Har du dårlige data inn, begrenser det også mulighetene dine og det du kommuniserer vil ofte være mangelfullt eller irrelevant. Høy datakvalitet bidrar til at du kan bruke tiden din på langt viktigere forretningskritiske oppgaver, samt utforske og utnytte alle fordelene som ligger i vår tids viktigste ressurs.

Bli kvitt duplikatene

For bedrifter med store kundedatabaser og flere avdelinger rundt om i landet, vil standardiserte onboardings-prosesser og duplikater i basen ofte være en stor utfordring. Det har det også vært for Mobile, og Vidar Magistad forteller at kundedatabasen til Mobile rett og slett er så omfattende at BCI-løsningen har vært helt avgjørende for å få systematisert alt av informasjon.

– Vi i Mobile har jobbet aktivt med data i ti år, og med 800 ansatte, 32 ulike avdelinger og bare tre mann på IT-avdelingen har det til tider vært utfordrende. Med BCI-løsningen har vi nå effektivisert mange av prosessene, og økt datakvaliteten kraftig. Det har vært en voldsom forbedring etter at vi startet samarbeidet med Bisnode, sier Magistad.

"Nå har vi stålkontroll på en kundes historikk, og vi har et system som snakker på tvers av de ulike avdelingene."

God datakvalitet = Bedre kundeopplevelser

Utgangspunktet for samarbeidet var at Mobile satt i gang et master-data-prosjekt, hvor de skjønte at jo tidligere de kunne få inn riktige samarbeidspartnere, jo bedre. Dermed kom Bisnode inn i bildet, og derfra startet arbeidet som har resultert i et solid datagrunnlag og nå en effektiv og velfungerende integrering av BCI.

– Resultatet av dette samarbeidet er at vi sitter med én etablert sannhet på hver kunde, samtidig som utfordringen med duplikater nærmest er borte. Nå har vi stålkontroll på en kundes historikk, og vi har et system som snakker på tvers av de ulike avdelingene, sier Magistad, og trekker frem et eksempel:

– Hvis en kunde nå sier i fra til vår avdeling på Kjeller at han ikke ønsker å motta nyhetsbrev lenger, så kan vi med langt større sikkerhet vite at han heller ikke vil motta nyhetsbrev fra vår avdeling i Bergen. Dette fordi vi nå identifiserer denne kunden som én kunde, selv om han har handlet både i Bergen og på Kjeller. Da begynner vi å snakke datakvalitet som gir bedre kundeopplevelser, sier Magistad.

"Det er utrolig hvordan en «liten» ting som unik ID, bidrar til enorme fordeler for hele organisasjonen"

Unike IDer gir enorme fordeler

Et nøkkelkonsept i Bisnode Consumer Intelligence (BCI) er GEDI (Generic Entity Data Identifier), også referert til som unik ID. Den er designet for å være en unik vedvarende identifikator for enheter i Bisnode-miljøet. Dette har også vært en veldig viktig funksjon som Mobile har integrert i sine systemer for å få en bedre oversikt over kunder og deres data. 

– Det er utrolig hvordan en «liten» ting som unik ID, bidrar til enorme fordeler for hele organisasjonen. Jeg tror verken Mobile eller Bisnode var klar over alle de positive ringvirkningene vi har sett ved bruk av GEDI. Avdelingene snakker bedre sammen og fokuset flyttes over til positive diskusjoner og innovasjon, fremfor utfordringer og begrensinger, sier Malik.

–  Vi ser nå på mulighetene for å sammenstille flere av våre leveranser inn i BCI. I tillegg til dette vet vi at det finnes flere spennende muligheter rundt overvåkning og berikelse av kundedata, som er et naturlig neste steg for oss i samarbeidet med Mobile.

Sjekk ut utviklersiden og les mer om hvordan din bedrift kan dra nytte Bisnode Consumer Intelligence API

 

Bli mer datadrevet?

Vi kan hjelpe deg å komme i gang med datastrategien. Fyll inn skjemaet, så tar vi kontakt for å snakke om hvilke utfordringer og muligheter du har.

Les mer om Personvern

Motta siste nytt