Blogg Risiko og kreditt

Konkurser: Høyeste konkurstall på 25 år

|

Over 5.000 norske selskaper gikk konkurs i fjor. Det er det høyeste antallet siden 1993. (Kilde: DN)

– Vi har hatt litt problemer med å forklare de høye konkurstallene i 2018. For totalbildet i norsk økonomi er jo ganske positivt.

Gjennomsnittsbedriften i Norge går bra og folk flest har minst like mye penger å rutte med, sier Per Einar Ruud, fagsjef i Bisnode.

Per Einar Ruud, fagsjef i Bisnode

Høyest på 25 år

Konkurstallene er de høyeste siden 1993. Inkludert tvangsavviklinger gikk 6.288 selskaper over ende.

Etter første halvår i fjor lå alt an til at 2018 ville bli rekord også inkludert tvangsavviklinger, men det roet seg utover høsten slik at rekorden fra 2009 på 6.449 bedrifter blir stående.

– Det var litt overraskende at det roet seg mot slutten av året med tanke på alt som skrives om problemene i enkeltbransjer som detaljhandel, sier han.

– Men når bygg og anlegg, som i antall er den største konkursbransjen, ikke øker, blir det heller ikke de store utslagene totalt sett, sier Ruud.

Graf/oversikt over antall konkurser i 2018

Her øker antall konkurser mest

Tallene viser størst økning i antall konkurser og tvangsavviklinger innen hotell og restaurantbransjen med 11,7 prosent fulgt av detaljhandel med 5,9 prosent og tjenesteyting med 4,6 prosent. Samlet var økningen på 2,8 prosent.

– Mange bitre sjeler

Ingar Nordmo Olsen er advokat og daglig leder for advokatfirmaet Justitia Advokat i Tromsø. Han har vært bostyrer i flere hundre konkursbo. Han peker på endringen i aksjeloven fra 2012 der minstekravet til aksjekapital ble satt ned fra 100.000 til 30.000.

Lite startkapital gir likviditetsproblemer

– Vi opplever at en del gründere ikke har stor nok startkapital og havner i en likviditetsskvis.

Det er blitt lettere å starte selskap med 30.000 kroner i egenkapital og disse selskapene er sårbare for økte kostnader hvis eksempelvis prosjekter blir forsinket eller penger holdes tilbake ved reklamasjon, sier Nordmo Olsen.

– Det er mange bitre sjeler i kjølvannet av en konkurs. Det er krise. Folk står uten arbeid. Kanskje har de brukt alle pengene de hadde på firmaet.

Det sitter voksne folk og er fortvilte her på kontoret. Og de fleste er gründere og hardt arbeidende forretningsfolk som rett og slett ikke klarte det, sier han.

Les også: Gjeldsregister: Snart kan du hente ut gjeldsinformasjon på en trygg og effektiv måte

Sogn og Fjordane øker mest

Av fylkene hadde Sogn og Fjordane størst økning med nær 33 prosent flere konkurser og tvangsavviklinger fulgt av Aust-Agder med 19 prosent og Østfold med snaut 14 prosent. Trøndelag hadde størst nedgang med 13,6 prosent, viser tallene fra Bisnode. 

Prøv norges beste kredittsjekk fra Bisnode - helt gratis!

Retail-kollapsen

Den årlige konferansen til Virke, interesseorganisasjonen for næringen, ble kalt «Retail Apocolypse» i 2018. Flere butikker har sett hardere konkurranse fra særlig netthandel og nye aktører på markedet.

– Netthandel er absolutt en av våre store utfordringer, hvor «350-kronersgrensen» ikke har hjulpet oss, sa daglig leder Lise Færøvik, som måtte se seg nødt til å avvikle driften til CMYK-kjeden etter fallende marginer og store endringer i nordmenns kjøpevaner.

Godteri-konkurs

Også den svenske nettbutikken Godtekungen, som leverte godteri til nordmenn over post fra Strømstad, måtte avvikle driften – etter manglende leveranser, negative medieoppslag og logistikkproblemer.

Butikkjeden Enklere liv, som blant annet eies av selskapet til Stein Erik Hagen, måtte i slutten av august se seg nødt til å begjære oppbud i tingretten.

De 75 butikkene ga selskapet et negativt resultat på over hundre millioner kroner i resultat før skatt i 2017. Jotunfjell Partners, som i fjor overtok Rygge flyplass, ble nye eiere i selskapet.

Nye bedrifter erstatter de gamle

I et intervju med sjeføkonomene Kjersti Haugland fra DNB og Jan Ludvig Andreassen fra Eika, ga begge to inntrykk av at det er nye aktører i markedet og ny teknologi som presser ut de gamle bedriftene.

– Konkursene under finanskrisen var et faresignal om tilstanden i norsk økonomi. Nå er det ikke like stor grunn til bekymring. Det kan nå være et tegn på at det skjer et skifte, nye bedrifter erstatter de gamle, sa Haugland, og la til:

– Om det skal bli rom for nye, må noen gi etter. Det er kapitalismens brutale, men nødvendige, natur. Og en helt naturlig del av en omstilling.

Elektronikkjeden Spaceworld Soundgarden, blomsterkjeden til Finn Schjøll, møbelkjeden Habitat og interiørbutikken Tilbords er også blant butikkene som gikk konkurs i 2018.

Kassen gikk tom for Brødboksen

I januar meldte Brødboksen, som leverte brød hjem til dørmatten i samarbeid med to bakerier, at de måtte kaste inn håndkleet og legge ned driften.

Selskapet vokste raskt, og så sent som to uker før konkursen uttalte daglig leder Arnulf Refsnes at de hadde operasjonelle utfordringer høsten 2017 – men at de hadde blitt løst. Konkurransen innen matkjøp på nett har blitt beskrevet som hard. 

Dagen etter meldingen fra Brødboksen ble det ingen leveringer fra selskapet.

Hva skjer i 2019?

– Det er vanskelig å spå om utviklingen i 2019, men strukturendringen innen detaljhandel vil nok bare fortsette. Samtidig ser vi at andelen nordmenn med betalingsanmerkninger ikke øker. Så vi skal neppe bruke mindre penger, men vi vil kanskje bruke dem på andre ting, sier Per Einar Ruud i Bisnode.

Kilder: DN og E24

Les også: Disse foretakene gikk konkurs i forrige uke

Motta siste nytt