Blogg Datadrevet markedsføring

Kunsten å markedsføre relevant for Black Friday – uten å irritere

|

Black Friday er her – og ut hele november. Igjen er det elleville priser, elleville kunder og elleville markedsføringskampanjer. Men hvordan lokker du egentlig kunden inn i nettopp din butikk, uten å mase eller irritere? Svaret er: bruk dine kundedata og bli mer relevant.

Om jeg nettopp har kjøpt meg en vaskemaskin, ikke send meg tilbud på en vaskemaskin. Om jeg alltid velger Evergood Dark Roast-kaffe, ikke gi meg tilbud på noe annet. Det er ganske enkelt i teorien, men så er det jo vanskeligere å få det til i praksis, sier Therese Pettersen, Product Owner for Customer Life Cycle and Brand and Digital i Elkjøp Nordic.

Pettersen er likevel klar på at kundedata og datadrevet markedsføring ser en stor del av løsningen på denne utfordringen.

– Vi må bruke dataene vi har og bli bedre enn vi til enhver tid er. Vi vet jo ikke nødvendigvis alltid hva kundene våre er interessert i, men vi vet ofte hva de ikke er interessert i. Hvis du for eksempel nylig har kjøpt en TV hos oss, antar vi at du ikke er såpass interessert i TVer at du skal ha enda en like etterpå, sier hun.

Therese Pettersen, Product Owner for Customer Life Cycle and Brand and Digital i Elkjøp Nordic
Therese Pettersen, Product Owner for Customer Life Cycle and Brand and Digital i Elkjøp Nordic

Irriterende og forstyrrende

Pettersen tror jaget etter å vinne og å bli mer synlig enn konkurrentene i noen tilfeller kan ta for mye fokus, og føre til at markedsføringen virker mot sin hensikt.

Dette underbygges også i en fersk undersøkelse om reklametrøtthet, utført av Novus på vegne av Bisnode, hvor det kommer frem at hele én av tre oppfatter mindre enn ti prosent av reklamen de eksponeres for som relevant. Samtidig sier 84 prosent at irrelevant reklame er irriterende og forstyrrende.

Spesielt irriterende og forstyrrende kan reklame bli i forbindelse med store handels-anledninger som black Friday og juleshopping. Rundt disse tidene er det et voldsomt trykk i reklame-markedet, og det er lett å la seg rive med.

– Det er stor konkurranse om kundenes oppmerksomhet, og det kan være fristende å stille seg på barrikadene og rope så høyt man kan. Men kundene våre er fortsatt kunder – også i disse periodene – og da må vi fortsatt være relevante og levere gode kundeopplevelser, sier Pettersen.

Datadrevet markedsføring er løsningen

Da Pettersen startet i Elkjøp for fire år siden satte hun et klart og tydelig mål, som det skulle tas tak i med en gang:

– Vi skulle slutte å irritere, hovedsakelig ved å sortere og ta i bruk den kjøpshistorikken vi allerede hadde, sier hun.

Nå står innhenting, sortering, oppbevaring og videreutvikling av kundedata høyt på plakaten hos Elkjøp, og dette har blitt en del av det daglige arbeidet med å hele tiden skape bedre kundeopplevelser.

For å sørge for at potensialet i kundedataene utnyttes til det fulle har de også hentet inn ekstern bistand fra Bisnode.

– Vi har hatt et godt samarbeid med Bisnode gjennom flere år, og de spiller en viktig rolle når det kommer til å sikre riktig og oppdatert kundedata. Vi er på ingen måte i mål, men på en reise for å bli mer datadrevet og kundefokusert – og Bisnode er en viktig brikke for å oppnå dette målet, sier Pettersen.

Bli mer datadrevet?

Vi kan hjelpe deg å komme i gang med datastrategien. Fyll inn skjemaet, så tar vi kontakt for å snakke om hvilke utfordringer og muligheter du har.

Les mer om Personvern

Motta siste nytt