Blogg Analyse og innsikt

Norsk næringsliv tjener mindre, men bedriftene er mer solide enn noen gang

|

Den gjennomsnittlige bedriften i Norge har et overskudd på 5,3 prosent av omsetningen. Dette er den dårligste inntjeningen i norsk næringsliv siden 2013. Dette viser de årlige ”AS Norge tallene” fra data- og analyseselskapet Bisnode.

 

Rekordhøy egenkapital

Samtidig er bedriftene mer solide enn noen gang. Egenkapitalen har styrket seg til et gjennomsnitt på rekordhøye 29,7 prosent.


Status for Norges 300.000 aksjeselskaper

Ved å slå sammen og analysere alle regnskapene for norske bedrifter med over en million i omsetning kan man se ”fasiten” for et samlet norsk næringsliv. Dette kalles ”AS Norge- tallene”. Analysen er basert på regnskapene for 2018, som hadde innleveringsfrist 31. juli i år.

Les også: Disse foretakene gikk konkurs sist uke

Lavere overskudd

Gjennomsnittlig overskudd for 300 000 norske aksjeselskaper har gått ned fra 5,5 til 5,3 prosent av omsetningen siste år. Utviklingen over tid er også negativ. På tre år har overskuddet falt med hele 0,4 prosentpoeng for de norske bedriftene.

Totalkapitalens rentabilitet, som viser utviklingen for kapitalen i bedriften, har gått ned fra 10,1 prosent til 8,9 prosent over de siste tre år.

Analysesjef Kari Mette Almskog i Bisnode. (Foto: Per Ståle Bugjerde/DN)

– Det er en nedadgående trend i bedriftenes overskudd

Lav rente og svak krone de siste årene skulle bidratt til bedre resultater enn dette. Det er synd når vi jo vet at bedriftene må tjene penger for å kunne sikre arbeidsplasser og bidra med skatt til gode formål, sier analysesjef Kari Mette Almskog i Bisnode.

Les også: Rogaland knuser Oslo i verdiskapning.

Lite grådige eiere

Egenkapitalandelen, som viser soliditeten til selskapet, har gått opp til 29,7 prosent, opp 0,2 prosentpoeng fra året før. Det er et rekordhøyt tall historisk sett.

– Det viser at bedriftseierne i stor grad lar mye av overskuddene bli igjen i virksomheten til reinvesteringer og forsikring mot dårlige tider, sier Almskog.

Hun mener tallene også slår hull på myter om at bedriftseiere tar uforsvarlige store utbytter til eget forbruk.

– Når vi ser at bedriftene tjene stadig mindre penger, men likevel sparer mer, viser det at norske aksjonærer er veldig lite grådige, understreker Almskog.

 

55 prosent i dobbel pluss

Går man litt dypere ned i Bisnodes ”AS Norge-tall”, ser man at 55 prosent av bedriftene både har positivt resultat og positiv egenkapital.

Les også: Se siste oppdaterte tall og statistikker fra Bisnodes databaser

– Det er veldig bra, sier Almskog, og forklarer videre: – De som har en av delene klarer seg som regel, mens 13 prosent av bedriftene både taper penger og har negativ egenkapital. De er nok i faresonen, avslutter analysesjefen i Bisnode.

 

Les også: Status for Norges 300.000 aksjeselskaper: Tjener mindre, men sparer mer (DN+) 

Motta siste nytt