Blogg Risiko og kreditt

30.000 nordmenn har sjekket sin kredittverdighet. Sjekk din – før andre gjør det

|

Stadig flere sjekker sin egen kredittverdighet for å vite om de kan få kredittkort, lån eller telefonabonnementer. Ved utgangen av september hadde mer enn 30.000 privatpersoner kredittsjekket seg hos Bisnode.

Kredittsjekk er en helsesjekk av din egen økonomi

Ingenting er bedre enn å vite at du er frisk som en fisk etter en sjekk hos legen. På samme måte er det med kredittsjekk. Du senker skuldrene og smiler litt bredere når du vet at økonomien din er på stell, slik at banken, mobilleverandøren og andre stoler på deg.

Slik kredittsjekker du deg selv

Bruk en mobiltelefon registrert på ditt eget navn. Telefonen må være tilgjengelig når du søker. Resultatet kommer som en tekstmelding – SMS.

Er du kredittverdig? Klikk her og sjekk deg selv for kun 49 kroner

Hva får du når du kredittsjekker deg selv?

Du får informasjon om din kredittverdighet, om det er registrert negative anmerkninger på deg, og du får en kredittscore, et tall mellom 0 og 100. Jo høyere tall, desto mer kredittverdig er du. Disse opplysningene avgjør om du får kreditt eller ikke.

For sikkerhets skyld

Personopplysningene om deg må være lik den informasjonen som er knyttet til ditt mobilnummer. Hvis disse dataene ikke er like, vil vi sende informasjonen til din folkeregistrerte postadresse. Dette gjør vi for å sikre at opplysningene ikke leveres til uvedkommende.

Når kan andre kredittsjekke deg?

Retten til å kredittsjekke deg som privatperson utløses når du kjøper en vare eller tjeneste og det inngår en form for kreditt i kjøpet. Kjøp av abonnementstjenester som telefoni, TV og/eller bredbånd innebærer at du blir kredittsjekket. Det samme skjer når du søker om lån eller kredittkort.

Søk jobb – bli kredittsjekket

Å bli kredittsjekket når du søker ny jobb, er blitt mer og mer vanlig. Men en arbeidsgiver har bare lov til å kredittsjekke jobbsøkere når tre vilkår er til stede:

  • Den aktuelle stillingen skal ha en høyere funksjon.
  • Stillingen skal medføre et stort økonomisk ansvar. Kredittsjekk skal bare gjøres på søkere i sluttfasen av ansettelsesprosessen.
  • Unngå betalingsanmerkninger

Betal i tide! Betalingsanmerkninger har størst negativ innvirkning på poengsummen du oppnår i en kredittsjekk. Og NB! Det er ti ganger så stor sannsynlighet for å få en betalingsanmerkning hvis du har hatt en fra før, viser statistikken.

Dette påvirker din kredittscore negativt

  • Betalingsanmerkninger: Ikke oppgjorte inkassokrav.
  • Insolvens eller gjeldsordning.
  • Store svingninger i inntekten indikerer en lite stabil økonomi.
  • Enkeltpersonforetak med betalingsanmerkninger teller negativt, fordi dette hviler på deg som privatperson.
  • Bisnode bruker likningstallene for det siste året, men ser på trender i de siste tre årene.

Er du kredittverdig? Sjekk deg selv for kun 49 kroner

Stabil lønn er best

Stabil lønn er det beste rent kredittmessig, fordi både reduksjon og økning utover normal lønnsvekst teller negativt. En plutselig lønnsøkning medfører statistisk sett ofte et utgiftsnivå som man ikke klarer å betjene hvis man senere går ned i lønn.

Lei av kunder som ikke betaler for seg?

Prøv Norges beste kredittsjekk for bedrifter - helt gratis

Motta siste nytt