Risiko & kreditt Artikler

Coronaviruset rammer næringslivet: Følg med på kundene dine

28 mar 2020

Hele verden står midt i en dramatisk epidemi, som også rammer næringslivet hardt. For mange bedrifter er det økonomisk krise og et spørsmål om å være eller ikke være. I slike tilfeller kan kredittsjekk og kredittovervåking være helt avgjørende.

– Akkurat nå er det viktigere enn noen gang å kredittsjekke og kredittovervåke både nye og eksisterende kunder. Næringslivet rammes hardt av krisen vi står i, og hvis du ikke har orden på økonomien nå, risikerer du å gå over ende sammen med mange andre. Det er også fornuftig å ta en gjennomgang av bedriftens kredittpolicy for å se om det må strammes inn i enkelte sektorer, sier analysesjef i Bisnode Norge, Kari Mette Almskog.

Kari Mette Almskog, analysesjef i Bisnode Norge

Kari Mette Almskog, analysesjef i Bisnode Norge.

Analysesjefen anbefaler å benytte kredittsjekk- og overvåkningsverktøy hver gang du inngår en ny avtale. På denne måten kan du finne ut hvilke kunder din bedrift bør være litt ekstra oppmerksom på, og unngå at dere blir lidende fordi kundene ikke har betalingsevne.

– Vi opplever allerede lavere aktivitet på nesten all handel, og når det selges mindre blir det enda viktigere at de kundene du får kan betale. Vi er nærmest i en unntakstilstand og vi anbefaler derfor alle våre brukere til å sjekke likviditeten og soliditeten ekstra godt. Konkurser vil komme, og hvis selskapene ikke har orden på kredittene sine vil dette forsterke det svake markedet og skape flere konkurser. 

Det sier Almskog, som har satt opp seks gode grunner til at du bør kredittsjekke og kredittovervåke kundene dine:

1. Kredittsjekk hver gang du gir kreditt 

Med de verktøyene Bisnode har i dag er det lett å minimere tap. Start med systematisk kredittkontroll av kundene FØR du går på et tap.

Selger du for eksempel på kreditt for 10.000 kroner og ikke får inn pengene (ofte pga. manglende kredittsjekk), og driftsmarginen er på 5 prosent, må du ha 20 ekstra salg for å tjene inn dette ene tapet. Dette kan gå på likviditeten løs!

2. Kredittovervåking av gamle, «gode» kunder

80 prosent av tapene kommer fra nettopp disse. Følg med på faresignaler, som at styreformann eller revisor fratrer, eller at det skjer endringer i pant eller betalingsanmerkninger. Det er ingen grunn til å ikke følge med på alle de eksisterende kundene. I og med at krisen rammer ulikt i bransjene, er det lurt å følge ekstra nøye med i enkelte utsatte bransjer.

3. Kredittsjekk lovende, nyetablerte bedrifter:

4 av 10 konkurser skjer i løpet av de 3-4 første leveårene. En ny spennende kunde (som du har hørt gjør det bra) trenger vel ikke å kredittsjekkes? Tvert imot! 

Nyetablerte selskap uten regnskap vurderes ut fra daglig leders og styreformanns betalingserfaring. Når et selskap har levert sitt første årsregnskap, vurderes kun den juridiske enheten. Hvis et selskap starter opp i 2. halvår, kan omsetningen overføres til neste år. I praksis kan det derfor gå over to år før et regnskap foreligger. Her må det utvises ekstra varsomhet, kreditt bør under alle omstendigheter være betydelig lavere enn selskapets aksjekapital.

Vil du låne bort tusenvis av kroner til en ukjent? Å gi kreditt er i prinsippet det samme som å låne bort penger – ofte til kunder du slett ikke kjenner. Kredittsjekk alltid.

4. Noen av dine kunder er i ferd med å gå konkurs. Vil du vite hvem? 

Med Bisnodes AAA-ratingsystem hjelper vi deg å peke ut de foretakene som har størst sannsynlighet for å gå over ende. Hele 85 prosent av de som går konkurs hadde en ikke-kredittverdig rating allerede ett år før konkurs. På konkurstidspunktet er det hele 96 prosent som er ratet ikke-kredittverdig. Overvåker du kundeporteføljen din, vil du kunne få varslinger om for eksempel negativ utvikling i rating. 

5. Kredittsjekk også viktige leverandører 

Hva gjør du hvis varene dine ikke kommer? Vil leverandørene dine klare seg gjennom tøffe tider og fortsette å levere til deg? Ha alternativer klare! 

6. Har dine kunder et større potensiale?

Vokser kunden din samtidig som du ikke selger mer til kunden? Kanskje er det andre leverandører i bildet? Sjekk tallene for å sikre at dere utvikler potensialet optimalt. 

Kom i gang med 4 ukers gratis kredittsjekk

Inntil 1.000 søk for næringsvirksomheter. 
Bestill gratis kredittsjekk